- La Vida Nueva

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Informatie > Kleurenleer

Vererven van de kleur Schimmel

Nu even helemaal praktisch gezien. Stel we hebben een bruine of zwarte hengst dan weten we één ding zeker, namelijk dat dit paard geen schimmel gen heeft. Anders had dit paard namelijk wel schimmel geworden. Stel dat we deze bruine of zwarte hengst een schimmel merrie laten dekken. Nu kunnen zich twee situatie voordoen.

Situatie 1
Stel dat de merrie 2 schimmel genen heeft (dus zowel van de vader als de moeder het schimmel gen meegekregen). In dat geval maakt de splitsing van de chromosomen paren in de eicellen niet uit aangezien bij de halvering altijd een schimmel gen mee zal gaan. Deze eicel zal worden gecombineerd met een zaadcel van de hengst waar een inactief schimmel gen aanwezig is (aangezien de hengst gekleurd is). De nakomelingen van deze merrie en hengst zullen dus altijd één schimmel gen hebben. Het resultaat zal zijn dat 100% van de nakomelingen schimmel zal worden.

Situatie 2
Stel dat de merrie slechts één schimmel gen in zich heeft en één inactief schimmel gen . In dat geval zullen 50% van de eicellen wel een schimmel gen hebben
en 50% van de eicellen zullen een inactief schimmel gen hebben. Indien nu de zaadcel van de hengst combineert met een eicel met een inactief schimmel gen zal het resultaat zijn een gekleurd paard. Indien de zaadcel van de hengst combineert met een eicel met een schimmel gen dan zal het paard uiteindelijk schimmel worden. Statistisch gezien is er in deze situatie 50% kans op een gekleurd paard en 50% kans op een schimmel.
Een andere situatie kan zich voordoen als beide ouders schimmel zijn.

Situatie 3
Stel dat zowel de merrie als de hengst allebei één schimmel gen in zich hebben en één inactief schimmel gen . In dat geval zullen 50% van de eicellen wel een schimmel gen hebben en 50% van de eicellen zullen een inactief schimmel gen hebben . Ook in de zaadcellen zal 50% een schimmel gen hebben en 50% een inactief schimmel gen . Statistisch gezien is er deze situatie 25% kans op een gekleurd paard en 75% kans op een schimmel waarvan 1/3 twee schimmel genen heeft (dus homozygoot voor de kleur schimmel).


Vorige hoofdstuk


Volgende hoofdstukTerug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu