- La Vida Nueva

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Informatie > Kleurenleer

Bijzonderheden van een Schimmel

Een schimmel paard heeft overigens nog een aantal bijzonderheden. Dit begint eigenlijk al bij de geboorte van het veulen. Dit veulen zal namelijk NIET als schimmel geboren worden maar in de basiskleur die het veulen gehad zou hebben als hij/zij van beide ouders een inactief schimmel gen zou hebben gekregen. Deze basis kleur is het gevolg van andere kleur genen die we in de volgende hoofdstukken zullen bespreken.

Echter als het veulen wel een schimmel gen heeft meegekregen van één van de ouders dan zal in de oogleden van het veulen enkele witte haren te zien zijn. Andersom betekent dit dat indien er in de oogleden enkele witte haren te zien zijn het paard uiteindelijk schimmel zal worden.

Prettig in deze situatie is natuurlijk als u weet of de merrie het schimmel gen tweemaal of éénmaal in zich heeft. Nu zijn er laboratoria die dit (en ook voor de overige kleuren) voor u kunnen vaststellen, maar dat is niet goedkoop. Uit eigen ervaring weten wij echter dat indien een merrie slechts één schimmel gen in zich heeft, dat dit een vliegenschimmel is/wordt. Dus de vliegjes verraden het enkelvoudig zijn van het schimmel gen . De kleur van de vliegjes komt overigens overeen met de basiskleur van het paard als dat het gehad zou hebben indien het geen schimmel had geworden. Meer hierover in navolgende hoofdstukken.

Nog even terug naar die basiskleur. Een paard dat uiteindelijk schimmel zal worden, wordt dus niet als schimmel geboren. Het zal de basiskleur dragen die het zou hebben gehad als in beide ouders geen schimmel factor aanwezig zou zijn. Vervolgens zal in de loop van de tijd, soms enkele jaren soms vele jaren, het paard verkleuren naar schimmel. Op deze manier is een schimmel kleurig paard dus eigenlijk best bijzonder aangezien het langzaamaan verkleurt, maar toch eerst een willekeurige kleur kan hebben. Het gaat zelfs nog verder. Een schimmel kan namelijk onder de schimmel kleur bijzondere genen verborgen houden die juist in de nakomelingen bij het weg fokken van de schimmelgenen naar boven kunnen komen.

Vorige hoofdstuk


Volgende hoofdstukTerug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu