- La Vida Nueva

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Informatie > Kleurenleer

Het Agouti gen

Er is namelijk een wat bijzonder gen aanwezig in een paard. Dit gen heet het Agouti gen (vernoemd naar zijn ontdekker). Dit gen zorgt voor de verdeling of de verspreiding van de pigmentkorrels over het paard. Hiertoe kent het Agouti gen vier varianten:

• In de eerste meest dominante variant van dit gen worden de pigmentkorrels zeer sterk teruggedrongen tot de zogenaamde harde delen van het paard. Dit zijn de staart, manen en onderbenen. Dit paard zal qua uiterlijk lichtbruin tonen. Het Agouti gen is dan aanwezig in de variant Agouti lichbruin.

• In de tweede iets minder dominante variant van dit gen worden de pigmentkorrels ook sterk teruggedrongen tot de harde delen van het paard maar in mindere mate uit de zachte delen. Dit paard zal dan ook qua uiterlijk “normaal” bruin tonen. Het Agouti gen is dan aanwezig in de variant Agouti bruin.

• In de derde nog iets minder dominante variant van dit gen worden de pigmentkorrels uitsluitend uit de meer zachte delen van het paard teruggedrongen. Dit zijn de flanken, plaats van de singel, liezen, wenkbrauwen, snuit en enkele haren over het gehele lichaam. Dit paard zal dan ook qua uiterlijk donker bruin tonen. Het Agouti gen is dan aanwezig in de variant Agouti donkerbruin.

• In de laatste (vierde) meest recessieve variant van dit gen worden de pigmentkorrels niet teruggedrongen. Het paard toont volledig zwart. Het Agouti gen is dan aanwezig in de variant Agouti zwart.

Het bijzonder aan dit gen is dat het vier verschijningsvormen of varianten kent. Vrijwel alle overige genen die bijdragen aan de kleur van een paard kennen maar twee varianten zijnde actief of inactief.

Een andere bijzonderheid aan dit gen is de dominantie volgorde. Zo is Agouti lichbruin dominanter dan Agouti bruin die op zijn beurt weer dominanter is dan Agouti donkerbruin die tenslotte weer dominanter is dan Agouti zwart .

Vorige hoofdstuk


Volgende hoofdstukTerug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu