- La Vida Nueva

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Informatie > Kleurenleer

Introductie

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die kleur van een PRE?………….. Zijn ze nu echt bijna allemaal wit en hoe zit dat met de andere kleuren?

Inderdaad is het zo dat een PRE voornamelijk in de kleur wit (schimmel) wordt aangetroffen, echter je ziet ze ook in de kleuren bruin of zwart, maar zelfs ook als vos of andere heel zeldzame kleuren (valk, palomino, wildkleur, cremello, etc.). Grofweg 75% van de PRE's is wit (schimmel), 20% is bruin (donker- of lichtbruin), 5% is zwart en kleiner dan 1 % is vos of nog een andere kleur. Dit geldt voornamelijk voor de PRE's, maar niet voor de Spaanse paarden die niet zijn opgenomen in het stamboek (dus zonder officiële papieren) of voor cruzado's (kruisingen).

Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat andere kleuren dan wit, bruin en zwart lange tijd niet zijn erkend in het stamboek. Had je dus een veulen met de vos kleur dan kreeg je dit paard eenvoudigweg niet goedgekeurd voor de fokkerij. Hierdoor zijn de overige kleuren langzaamaan “weg gefokt”. Een aantal jaren geleden zijn echter de overige kleuren (vos, valk, palomino, etc.) wel weer toegestaan in het stamboek maar zijn dan ook zeer zeldzaam.

Anderzijds heeft de “voorkeur” voor de kleuren wit, bruin en zwart ten opzichte van de overige (zeldzamere) kleuren te maken met het zogenaamde “overerven” van kleuren. Zeg maar het natuurlijke selectie proces. Dit proces zal in onderstaande tekst nader worden uitgelegd. Deze uitleg is toegespitst op de PRE en zijn (kleur)verschijningsvormen, maar is volledig van toepassing op andere rassen. In deze uitleg is een eenvoudige benadering gekozen om deze niet eenvoudige materie, voor mensen die hiermee onbekend zijn, toch begrijpelijk te maken. Naast de eenvoudige beschrijving is ook telkens de meer wetenschappelijke beschrijving opgenomen.

Vorige hoofdstuk


Volgende hoofdstukTerug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu